18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Żywność ekologiczna. Uczniowie zgłębiają tajniki nowoczesnego rolnictwa

Agata Witek
Finał mazowieckiego konkursu "Smak ekologicznej żywności"
Finał mazowieckiego konkursu "Smak ekologicznej żywności" archiwum NM
Żywność ekologiczna. Właśnie poznaliśmy finalistów konkursu „Smak ekologicznej żywności”. W środę w urzędzie marszałkowskim uczniowie ze szkół podstawowych i gimnazjów z Mazowsza przystąpili do ostatniego etapu tego konkursu – testu wiedzy. Wyłoniono 6 laureatów.

Dlaczego w rolnictwie ekologicznym nie stosuje się pestycydów? Które odpady można wykorzystać do procesu kompostowania? Co powinno się znaleźć na etykiecie produktu ekologicznego? – na te i inne pytania dotyczące funkcjonowania rolnictwa ekologicznego musieli dziś odpowiedzieć wszyscy uczestnicy konkursu. Test trwał godzinę; składał się z 33 pytań zamkniętych i 3 pytań otwartych.

Ekologia - więcej miłości do przyrody

– Rolnictwo ekologiczne jest trudniejsze od konwencjonalnego i w związku z tym potrzebna jest większa wiedza, więcej umiejętności i więcej miłości do przyrody – podsumował spotkanie zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Kazimierz Porębski.

Zobacz też: Ekologiczna Sztafeta Rowerowa. Stań się częścią czegoś ważnego! [ZDJĘCIA]

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” został zorganizowany po raz jedenasty. Co roku jest dla uczniów okazją do zdobycia rzetelnej wiedzy na temat żywności ekologicznej i wykazania się nią podczas rywalizacji. To również szansa na zdobycie cennych nagród (np. książek czy sprzętu multimedialnego).

"Smaki ekologicznej żywności" - poznaj laureatów

– w kategorii dla szkół podstawowych:

I miejsce: Julita Głodkowska, Szkoła Podstawowa w Lesznie
II miejsce: Maria Oleksiak, Szkoła Podstawowa w Ostrówku
III miejsce: Natalia Krzykowska, Szkoła Podstawowa w Obrębie

– w kategorii dla gimnazjów:

I miejsce: Katarzyna Ziemek, Zespół Szkół nr 1 w Goworowie
II miejsce: Dorota Romańczuk, Gimnazjum w Sterdyni
III miejsce: Alicja Sadowska, Publiczne Gimnazjum w Lesznie

Gratulujemy! Zapraszamy do galerii zdjęć z finału konkursu o ekologicznej żywności!

Polacy smakoszami czekolady

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie