Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W tej wersji żołądki wołowe uzupełnione są pulpetami z łojem...
fot. Andrzej Banaś

Warszawskie potrawy. Czego spróbować i jak je znaleźć? [PRZEGLĄD]

Flaki po warszawsku

W tej wersji żołądki wołowe uzupełnione są pulpetami z łojem wołowym i bułką tartą. Tradycyjnie, całość, w kamionkowych garnuszkach zapiekano w piecu z dodatkiem (o zgrozo!) parmezanu na wierzchu. Do smaku doprawiano je imbirem, papryką i majerankiem. Dziś nikt już nie zapieka ich z serem, ale pulpety w porcji tej zupy stały się wizytówką stolicy. Jak wieść gminna niesie, na flaki najlepiej wybrać się do baru Gocław (Płowiecka 5) lub do Oberży pod Czerwonym Wieprzem (Żelazna 68), gdzie zapłacimy za nie 19 złotych.

Zobacz również

Tajemnicze zdarzenie w Domecku. Audi uderzyło w płot, a kierowca zniknął

Tajemnicze zdarzenie w Domecku. Audi uderzyło w płot, a kierowca zniknął

Zagłębie - Raków LIVE! Ustępujący mistrz jeszcze uratuje sezon?

Zagłębie - Raków LIVE! Ustępujący mistrz jeszcze uratuje sezon?

Polecamy

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii