Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Rosalia

Miejsce, które jak mówią właściciele- zostało stworzone z miłości do Polski i kultury słowiańskiej. Wśród polnych, ludowych kwiatów malowanych przez artystki z Zalipia i pająków ze słomy i kolorowych papierków, odkryjemy autentyczną, sezonową polską kuchnię w najlepszym wydaniu. Zgrany zespół Rosali z okazji Festiwalu przygotował wyjątkowe menu, które idealnie wpasowuje się w newstalgiczny klimat wiosennej edycji. Na przystawkę marynowana w rumianku i prosecco kalarepa z kiszonym selerem, szczypiorkową oliwą (menu A) oraz siekany tatar z opalanej, polskiej bavetty z majonezem grzybowym (umami w punkt!), pudrem grzybowym i kiszonym kalafiorem (menu B). Danie główne to podlaska baba ziemniaczana na kefirze z marynowaną czerwoną cebulą i pierzynką z dojrzewającego sera, lub biała, domowa kiełbasa, której żadna babcia nie powstydziłaby się na Wielkanoc, puree ziemniaczane, blue Wańczyk i świeży koperek. Na deser dwie pozycje, które stanowią bestsellery stałej karty, do wyboru: Pani Walewska, czyli kruche ciasto, krem budyniowy, domowa konfitura z czarnej porzeczki, lub sernik z białej czekolady z sosem z rokitnika, który na długo pozostanie w naszej pamięci. Jeśli jakimś cudem uchowaliście się bez miłości do serników to ten na pewno ją rozpali.

Magari

Przy ul. Widok 9 w Hotelu PURO znajduje się prawdziwe La Dolce Vita- towarzystwo Bliskich, pyszne, włoskie jedzenie i nonszalancka radość z życia. Menu na RestaurantWeek® to kwintesencja wiosennej Itali. Propozycja przystawki to zupa z białych szparagów, chrupiące jajko, Grana Padano i szczypiorek. Na danie główne do wyboru: ravioli z ricottą, zielonym groszkiem i słodkim czosnkiem, lub indyk pieczony w szynce parmeńskiej, suszone pomidory i młode warzywa. Kulinarny happy-end tej uczty to tiramisu z truskawkami i pistacjami. Miłośnicy kuchni włoskiej- koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Laba

W Labie znajdziemy kuchnię polską z nowoczesnym twistem. Sezonowe, pełne pysznych szczegółów dania są przygotowywane z szacunkiem do produktu i zdrowia- w restauracji dostaniecie również pozycje keto. Na ul. Domaniewskiej 30 na rozpoczęcie festiwalowej uczty prezent dla Gości- pieczywo wraz z masłem Lurpak. Na przystawkę w menu wegetariańskim wytrawny ekler z kremem z koziego sera z chrzanem, konfitura z buraka i mus z rabarbaru, dla mięsożerców terrina z sandacza i szparagów, pistacje, zakwas żytni z maślanką i mus z pieczonego jabłka z chrzanem oraz miodem. Danie główne w pierwszej propozycji menu to krokiet ziemniaczane z wędzonym twarogiem w panko, chutney z młodych warzyw, koper, chrzan i śmietana, alternatywne danie to pierś z perliczki, marchewkowe kluski śląskie, sos szczypiorkowy, rzodkiewka, palone masło i wędzone orzechy laskowe. Finał tej kulinarnej opowieści to do wyboru: sernik z bryndzy, sos z palonego miodu, gruszka, miód pitny i czarny bez, lub beza, rabarbar z wanilią, creme fraiche i puder z rabarbaru. Tej uczty nie możesz przegapić!

Monticello

Monticello, czyli włoska górka na warszawskiej Ochocie. Restauracja w której najważniejsze są autentyczne składniki i celebrycja życia z Bliskimi. Z okazji wiosennej edycji Festiwalu przygotowali dwie propozycje menu: wegetariańską oraz mięsną. W tej pierwszej na przystawkę toskańska zupa z ryb i owoców morza z ziołową grzanką na przystawkę, w ramach dania głównego łosoś konfitowany, chrust z kiszonej kapusty, kolorowa marchewka i mus z buraka. Dla mięsożerców tatar z polędwicy z grzybami marynowanymi, szalotką, żółtkiem, żelem z ogórka kiszonego i masłem wyrabianym na miejscu. Na danie główne stek z łaty wołowej, opiekane ziemniaki i palone pomidorki cherry. Zwieńczeniem uczty są smażone lody rafaello. Nie ma co czekać- rezerwuj!

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Mazowieckie Nasze Miasto

Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto