18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przez żołądek do kultury, czyli gdzie można dobrze zjeść i spotkać ludzi z pasją

Justyna Koszewska
Produkcja artystyczna
Kuchnia i sztuka potrafią stworzyć idealną parę - mogą się o tym przekonać goście kulturalnego klubu kolacyjnego "Przystawka z kultury". Sprawdźcie, jak smakuje jedzenie przyprawione muzyką, literaturą, baletem albo sztuką fryzjerską!

Kolacja, której smaku nadaje kultura, to propozycja warszawskiej agencji Go Culture. – „Przystawka z kultury” to nasz autorski cykl spotkań, na których jedzenie jest tłem. Rdzeniem przedsięwzięcia jest kultura. To ona jest tytułową „przystawką” – opowiada Anna Król, prezes Go Culture i pomysłodawczyni projektu.

Na każdym z comiesięcznych spotkań uczestnicy mają okazję porozmawiać z osobami związanymi ze światem kultury i uczestniczyć we wspólnych projektach, jak na przykład rozwiązywanie kryminalnej zagadki pod okiem znanego pisarza Zygmunta Miłoszewskiego. - To był bardziej rodzaj gry fabularnej, zabawa w śledztwo, niż spotkanie z czytelnikami. Nie byłem przekonany do tej formuły, ale impreza wypadła znakomicie. Wszyscy weszli w rolę jednocześnie śledczych i potencjalnych sprawców. Dla mnie to była bardzo ważna i cenna lekcja, dowiedzieć się, jak chętnie ludzie bawią się w fikcję – opowiada o lutowej „Przystawce” pisarz.

Czytaj także: Wine & Food Noble Night 2013: zgłoś swoją restaurację! [ZDJĘCIA]

Pomysłodawcy kulturalnego klubu kolacyjnego, który działa już 1,5 roku, zapraszają na spotkania ekspertów i pasjonatów z różnych obszarów kultury. Uczestnicy „Przystawki” mieli już okazję porozmawiać m.in. z Tomaszem Raczkiem o jedzeniu w filmie, o balecie opowiadała Marta Fiedler, o sekrety sztuki fryzjerskiej zdradzili Kasia i Darek Miłkowie z Milek Design.

Niezwykły klimat spotkań to także zasługą miejsc, gdzie są one organizowane. - Pomysł nawiązuje do tradycji angielskich klubów dyskusyjnych, ale klub nie jest związany z żadnym konkretnym miejscem. – Spotkania organizujemy w miejscach związanych z kulturą, w galeriach, studiach fotograficznych. Wszyscy goście zasiadają przy wspólnym stole, aby mogli się nawzajem widzieć. To daje możliwość uczestnictwa i integracji – opowiada Anna Król. - W trakcie spotkań, które trwają około 2 godzin, nieznające się wcześniej osoby zaczynają ze sobą rozmawiać. Na „Przystawce” spotyka się 25 osób. Chcemy, aby były to kameralne grupy składające się z ludzi, których łączą wspólne kulturalne zainteresowania – dodaje.

Czytaj także: Poznaj z nami nowe i modne miejsca, lokale w stolicy [PRZEWODNIK]

Jedzenie przyprawione kulturą
Choć głównym daniem jest kultura, organizatorzy nie zapominają o strawie dla ciała. Za menu „Przystawki z kultury” odpowiada Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Solec 44. – Staramy się, aby dania serwowane w czasie naszych spotkań były zawsze inspirowane tematem wieczoru – opowiada Anna Król. Ci którzy chcieliby spróbować, jak smakują takie kulturalne przystawki mogą wziąć udział w najbliższym spotkaniu, które odbędzie się 14 marca w studiu fotograficznym Cukry. Przewodniczką wieczoru będzie projektantka niestandardowej biżuterii - Anna Orska, które opowie o łączeniu nowych trendów i materiałów „z drugiej ręki”. Zapisy na spotkanie odbywają się przez stronę internetową www.przystawkazkultury.pl. Koszt uczestnictwa to 110 zł.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto