Za rok ma rozpocząć się budowa nowej Hali Koszyki, która ma być miejscem zakupów, ale i spotkań dla mieszkańców stolicy. Do tego czasu we wschodniej oficynie hali działać będzie niewielki bazar z wysokiej jakości żywnością i barem bistro. Pomysłodawcami tego przedsięwzięcia są współwłaściciele piekarni-kawiarni Charlotte. – Nasza działalność jest czymś w rodzaju zapowiedzi tego, co zaproponuje nowy inwestor po odbudowaniu Hali – mówi Justyna Kosmala, inicjatorka projektu i współwłaścicielka Charlotte.
Na 20 stoiskach klienci znajdą przysmaki od sprawdzonych producentów. Każdy ze sprzedawców oferuje inne produkty. Na bazarze można kupić mięso, ryby, regionalne sery, sezonowe warzywa i owoce. Nie zabraknie także wypieków – ciast, pieczywa, a także naturalnych przypraw i dodatków do potraw.
Czytaj także: Wiemy jak będzie wyglądać nowa Hala Koszyki. Zaprezentowano nowy projekt [WIZUALIZACJE]
Inicjatorka projektu podkreśla, że liczba chętnych sprzedawców, którzy chcieli wystawiać swoje produkty w na nowym bazarze przeszłą jej najśmielsze oczekiwania. Założeniem inicjatorów było stworzenie miejsca kameralnego, dlatego priorytetem przy wyborze sprzedawców była jakość ich produktów. - Decydujemy się na współpracę tylko z tymi, do których możemy mieć całkowite zaufanie. Dlatego sami sprawdzamy, jak uprawiają warzywa, wytwarzają sery czy prowadzą pasieki – podkreśla Justyna Kosmala. – Cieszy nas, że możemy pracować w miejscu, które przez lata słynęło z dobrego handlu, można powiedzieć, że wracamy do siebie – dodaje jedna ze sprzedawczyń. – A jednocześnie świadomość, że ten piękny historyczny obiekt zostanie przywrócony do życia, napawa optymizmem. Naprawdę chce się pracować.
Na nowym bazarze Koszyki będzie można nie tylko zrobić zakupy, ale i zjeść dania przygotowane na miejscu z produktów dostępnych na bazarze. Przez sześć dni w tygodniu kucharz z bistro będzie proponował głównie niewielkie przekąski, np. sałaty i sałatki z warzyw i ziół, które właśnie mają apogeum swojego rozkwitu, twarożek z owocami, które w tym momencie dojrzały lub grzyby z patelni w sezonie grzybowym. Będzie też coś dla wielbiciele świeżo wyciskanych soków i aromatycznej kawy, zaś wieczorem, po zamknięciu bazaru, do późnych godzin nocnych otwarty będzie bar z drinkami.
Czytaj także: BioBazar w fabryce Norblina: po warzywa z certyfikatem
– Pomysł na bar i bazar Koszyki zrodził się z przekonania, że w Warszawie brakuje takiego miejsca – wyjaśnia Justyna Kosmala. – Sami mieliśmy ochotę na zakupy w przestrzeni nie za wielkiej, częściowo pod dachem, a częściowo na wolnym powietrzu, urządzonej ze smakiem w historycznym, pięknym budynku, gdzie możemy mieć w zasięgu ręki wszystko, co jest nam potrzebne, a jednocześnie spotkać się ze znajomymi, zjeść coś i wypić. Pragnęliśmy stworzyć takie miejsce, w którym zakupy będą przyjemnością i rozrywką, a nie uciążliwą koniecznością. Inspiracje przywieźliśmy z naszych podróży, podczas których pilnie przypatrywaliśmy się podobnym koncepcjom, takim jak Maltby Street Market w Londynie, Farmer’s Market w San Francisco czy sobotnie targi spożywcze we Francji i Hiszpanii.
Bazar w Hali Koszyki czynny jest przez sześć dni w tygodniu – od wtorku do niedzieli.
Godziny otwarcia
Bazar Koszyki
poniedziałek: nieczynne
wtorek – piątek: 10.00 – 20.00
sobota: 9.00 – 20.00
niedziela: 9.00 – 17.00
Bar Koszyki
codziennie 10.00 – 3.00
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?