Restauracja Słoik. Tradycyjne polskie dania w wyjątkowym wydaniu

Materiał informacyjny Restauracja Słoik
Restauracja Słoik to jedno z tych miejsc na gastronomicznej mapie Warszawy, które cieszą się sporą popularnością zarówno wśród mieszkańców stolicy, jak i turystów. Wszystko za sprawą urozmaiconego menu, ciekawych promocji oraz wyjątkowego klimatu. Goście mogą spróbować tu przede wszystkim potraw kuchni polskiej, będących połączeniem tradycji z domieszką nowoczesności.

Restauracja Słoik została otwarta w 2014 roku i niemal od razu stała się jednym z najchętniej odwiedzanych lokali gastronomicznych usytuowanych w centrum stolicy. Mieszkańcy, jak i turyści doceniają to miejsce głównie ze względu na smaczne potrawy, szeroką ofertę barową oraz niepodrabialny klimat. Mogą tu więc zarówno dobrze zjeść, jak i odpocząć i zrelaksować się po ciężkim dniu.

W tutejszej karcie dominują tradycyjne polskie dania. Szefowa kuchni postawiła na sprawdzone klasyki jak kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażoną kapustą, pierogi, tatar oraz wątróbkę. Nie zabrakło też miejsca na potrawy z kurczaka czy wyśmienite zupy.

Połączenie tradycji z nutą nowoczesności

Dania serwowane w restauracji "Słoik" są idealnym dowodem na to, że kuchnia polska cały czas się rozwija. Można tu bowiem zjeść klasyczne rodzime potrawy podane w nietuzinkowej, nowoczesnej odsłonie.

- Specjalizujemy się głównie w kuchni polskiej. Oferujemy naszym gościom tradycyjne potrawy, które staramy się przedstawiać w urozmaiconej odsłonie. Dowodem na to są na przykład pierogi. Oprócz klasycznych wersji, serwujemy je także z botwiną i twarożkiem, szpinakiem i kozim serem, czy też z kaczką. Nasi klienci za nami przepadają - mówi szefowa kuchni Małgorzata Marchewka.

Wśród tutejszych dań kuchni polskiej należy wymienić m.in.:

  • Tatar z wołowiny z marynowanymi grzybami, ogórkiem kiszonym, cebulą, konfitowanym żółtkiem, pudrem z czarnej oliwki, olejem św. Wawrzyńca, musztardą i grzankami ziołowymi - 37,90 zł
  • Pierogi z pieczoną kaczką, podane z musem jabłkowym z hibiskusem, prażoną cebulką i chipsami z jarmużu - 29,90 zł
  • Rosół drobiowy z domowym makaronem, kawałkami mięsa, marchewką i lubczykiem - 16,90zł
  • Żurek tradycyjny z jajkiem, białą kiełbasą, wędzonką i chrzanem - 18,90 zł
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa podana z puree ziemniaczanym z musztardą, gałązką dzikiego brokuła i pikantnym sosem chimichurri - 43,90 zł
  • Kotlet schabowy z młodą kapustą zasmażaną i ziemniakami po polsku - 37,90 zł

Włoskie przysmaki i autorskie burgery

Polskie klasyki to nie wszystko, co ma do zaoferowania w swoim menu restauracja "Słoik". Tutejsi kucharze zadbali także o miłośników kuchni włoskiej, zapraszając ich na trzy wybitne pasty. W karcie znalazła się tradycyjna Carbonara, jak i Casarecce z sosem boczniakowym z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i grana padano oraz Fettuccine z kurczakiem, sosem pomidorowym arrabbiata, oliwkami, cukinią i grana padano. Warto podkreślić, że wszystkie z wymienionych potraw powstają na bazie własnych makaronów.

W ofercie lokalu znalazły się także uwielbiane przez mieszkańców stolicy burgery. Podawane są one w trzech odsłonach:

  • Burger wołowy old school z pieczarkami, smażoną cebulką i serem cheddar, podany z sałatą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, sałatką colesław i sosem czosnkowym - 39,90 zł
  • Burger wołowy po góralsku z oscypkiem, bekonem, żurawiną, czerwoną cebulą i rukolą podany z marynowanym burakiem oraz sosem czosnkowym - 44,90 zł
  • Burger wołowy na ostro z papryczką jalapeno, serem cheddar, czerwoną cebulą i pomidorem oraz sosem czosnkowym - 43,90 zł

"Słoik" to restauracja przyjazna wegetarianom. Osoby, które nie jedzą mięsa, mogą tu spróbować m.in. kalafiora w chrupiącej panierce, burgera z panierowanym boczniakiem, kotleta sojowego, kremu z pomidorów czy też trzech rodzajów wykwintnych sałatek.

Atrakcyjne promocje

Restauracja "Słoik" cieszy się dobrą sławą również z uwagi na wyjątkową ofertę promocyjną. Od poniedziałku do piątku, w godzinach 12:00-16:00 można tu zjeść pyszny lunch w cenie 29,90 zł. Składa się on zawsze z zupy, dania głównego i deseru. Do lunchu serwowana jest lemoniada w cenie 7 złotych.

Ponadto, w każdy poniedziałek, w godzinach 16:00-18:00 można tu spróbować smacznego "Słoik burgera" w cenie 12,90 złotych. Tego samego dnia obowiązują również atrakcyjne promocje na drinki. Za klasyczną Margaritę zapłacimy 17,90 zł, a za Mojito, Cuba Libre i Aperol Sprtiz złotówkę mniej.

We wtorki wszystkie pierogi z karty otrzymamy za 19,90 zł. W środy w cenie 24,90 zł zjemy natomiast każdy z trzech rodzajów serwowanego makaronu. Na tradycyjnego kotleta schabowego warto przyjść z kolei w niedzielę. Wówczas zapłacimy za niego 27,90 zł.

- Nazwa lokalu powstała w oparciu o skojarzenie z babciną kuchnią, z domowymi przetworami, ze wszystkim co można zmieścić w słoiku. Chcemy być kojarzeni z tradycyjną, dobrą, domową kuchnią. Mamy swoje stałe pozycje w karcie, ale też staramy się ją urozmaicać. Zmiany wprowadzamy w zależności od pór roku - mówi Bartosz Góra, manager restauracji.

od 16 lat

Godziny otwarcia

Restauracja "Słoik" znajduje się przy ul. Złotej 11 w Warszawie. Lokal czynny jest codziennie, w następujących godzinach:
Poniedziałek - 12:00 - 22:00
Wtorek-Czwartek - 12:00 - 23:00
Piątek-Sobota - 12:00 - 00:00
Niedziela - 12:00 - 22:00

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto