Dużo warzyw i owoców, ryby, owoce morza, oliwa, pikantne wędliny, jagnięcina i wyraziste przyprawy - tak najkrócej można scharakteryzować kuchnie basenu Morza Śródziemnego.
Kuchnia hiszpańska do tego bogactwa dodała jeszcze smaki świata arabskiego i nowego świata, czyli krajów Ameryki Południowej i Środkowej. Cieszy się więc zasłużonym uznaniem smakoszy na całym świecie, a takie potrawy, jak paella, tortilla, gazpacho czy tapas znane są pod każdą szerokością geograficzną. Można już w całkiem niezłym wydaniu spróbować ich w warszawskich restauracjach.
CASA TO TU
Restauracja przy Nowym Świecie. Przyjmuje gości na dwóch poziomach, na parterze znajduje się bar, a w podziemiu są sale restauracyjne.
ul. Nowy Świat 54/56
kuchnia czynna codziennie od 12 do ostatniego gościa
tel. 022 828 00 66
www.casatotu.pl
Mirador
Mirador specjalizuje się w przekąskach (tapas), owocach morza oraz przyrządzanych na różne sposoby paelli i gazpacho.
ul. Grzybowska 2
kuchnia czynna codziennie od 12 do 23
tel. 022 436 34 34
www.kregliccy.pl
ESPANA TO TU
Espana mieści się przy Nowym Świecie. W środku restauracji pachnie szafranem, migdałami, oliwkami i owocami morza.
ul. Nowy świat 54/56
kuchnia czynna codziennie od 12 do ostatniego gościa
tel. 022 892 00 25
www.espanatotu.com.pl
EL CORAZON
El Corazon mieści się na Starym Mieście, vis-a-vis Zamku Królewskiego przy rogu ulic Podwale i Senatorskiej
ul. Podwale 1 (róg Senatorskiej)
kuchnia czynna codziennie od 12 do 23
tel. 022 635 30 61
www.elcorazon.pl
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?