MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

Magdalena Fręch dołączyła do Linette. Udany start Polek we Francji

Magdalena Fręch dołączyła do Linette. Udany start Polek we Francji

Wbił się w wiadukt kolejowy przy Dworcu Szczawienko i utknął na kwadranse - zdjęcia

Wbił się w wiadukt kolejowy przy Dworcu Szczawienko i utknął na kwadranse - zdjęcia

Polecamy

13-latka urodziła dziecko podczas wycieczki szkolnej. Policja wszczęła śledztwo

13-latka urodziła dziecko podczas wycieczki szkolnej. Policja wszczęła śledztwo

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Oszustwo "na policjanta" w Radomiu. Starsza pani straciła 50 tysięcy złotych

Oszustwo "na policjanta" w Radomiu. Starsza pani straciła 50 tysięcy złotych