Kulinarny Wehikuł Czasu
Z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości w całym kraju organizowanych jest wiele wydarzeń, jednak to jest naprawdę smakowite. Od 5 do 11 listopada w ramach akcji Tydzień Kuchni Polskiej, najlepsi szefowie kuchni w naszym kraju zaserwują posiłki inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX- i XX-wiecznej Polski. Będzie można spróbować m.in. dań kuchni wojskowe, żydowskiej oraz z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi. W akcji weźmie udział 100 restauracji, w tym 12 warszawskich lokali.
W menu tort z kapusty i pasztet migdałowy
Szefowie kuchni odświeżyli stare, ponad stuletnie przepisy. Do dań dodali regionalne produkty i nowoczesne techniki kulinarne. W menu znajdzie się m.in. wędzona kaczka na rabarbarze i soczewicy, tort z raków, warszawska zupa nic, wątróbka z drobiu „Bigarde”, pasztet migdałowy oraz tort z kapusty. Wszystkie receptury ukazały się również w książce „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”.
Restauracje w Warszawie, które biorą udział w Tygodniu Kuchni Polskiej:
- Miąższ, ul. Francuska 12a
- Restauracja Vis a Vis, ul. Nowogrodzka 40
- Grand Kredens, Al. Jerozolimskie 112
- Pink Lobster, ul. Żurawia 6/12
- Mokolove, ul. Różana 14
- Czerwony Wieprz, ul. Żelazna 68
- Restauracja Castello, ul. Wiertnicza 96
- WuWu Bistro, Plac Konesera 1
- Restauracja Folk Gospoda, ul. Waliców 13
- Dom Wódki Elixir, ul. Wierzbowa 9/11
- Kuchnia pokazowa w hali nr 1 w Warszawie, al. Jerozolimskie 184
- Akademia Inspiracji MAKRO, al. Jerozolimskie 184
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?