Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Inny Wymiar. Kuchnia polska nie musi być nudna [ZDJĘCIA,WIDEO]

Redakcja
Restauracja Inny Wymiar. Kuchnia polska nie musi być nudna [ZDJĘCIA,WIDEO]
Restauracja Inny Wymiar. Kuchnia polska nie musi być nudna [ZDJĘCIA,WIDEO] Szymon Starnawski
Z przydrożnych zajazdów i barów mlecznych schabowy przeniósł się na salony. I całkiem dobrze sobie na nich radzi, o czym świadczy oferta Innego Wymiaru.

Schabowy znów stał się ciekawy
Fakt, że każdy jadł schabowego czy rosół, nie oznacza, że każdy powinien je gotować. Można podawać ociekającego tłuszczem kotleta z breją ziemniaków i bezkształtną surówką. Można też, tak jak Inny Wymiar gotować kuchnię polską nowocześnie, bez udziwnień, fajerwerków, ale w ciekawy sposób. Filozofia otwartego niedawno lokalu jest dość prosta. - Zabrać to, co najlepsze w polskiej kuchni, nadać trochę twistu i podać w nowej formie - tłumaczy Filip Kosiń, szef kuchni.

Inny wymiar gastronomii
Do Innego Wymiaru trafiamy w senny zimny dzień. Z głośników płynie Mieczysław Fogg, stosunkowo zimne światło słoneczne miesza się tu z jasnymi, stonowanymi kolorami wnętrza tworząc ciekawą atmosferę. To psuje nasze typowe wyobrażenie o kuchni polskiej, nabyte w tysiącach przydrożnych zajazdów i barów dla turystów. Nie ma baranich skór, wyskrobanych na serwetkach tańczących górali, przaśnej, wiejskiej dekoracji, błędnie nazywanej rustykalną.

Śledź z cebulką, podpłomyk z boczkiem
Jest za to schabowy z kością, podawany na sękatym kawałku drewna, z sałatką ziemniaczaną w miejsce grudy kartoflanego puree z dodatkiem sadzonego jajka. Jest też śledzik z fantazyjnie pokrojoną cebulą i misternie ułożoną łezką gęstego, puszystego chrzanu, kawałkami jabłka i ziemniakami. Zamiast obowiązkowej w tak wielu lokalach pizzy, Inny Wymiar serwuje podpłomyki w kilku wersjach, między innymi z sadzonym jajkiem i boczkiem. Duży plus za przywrócenie tego trochę zapomnianego przysmaku.

Po polsku, ale nowocześnie
Jaki morał płynie z naszej opowieści o polskich smakach, które serwuje Inny Wymiar? Polska kuchnia jest bez wątpienia kuchnią restauracyjną. Wystarczy nadać jej odpowiedni, nowoczesny sznyt, dobre dodatki i podać w odpowiedni sposób. Restauracja przy Świętokrzyskiej 14 robi to całkiem nieźle. Jeśli tylko nie zniknie w natłoku podobnych lokali, pozostanie miejscem do którego z całą pewnością warto będzie wracać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto