Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku 2019. Poznaj mistrzowskich kucharzy

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Szymon Szuba 
Il Gusto dei Fiori
Szymon Szuba Il Gusto dei Fiori
Trzy osobowości, trzech kucharzy, trzy zupełnie różne kuchnie i podejścia do gotowania. Poznajcie uczestników naszego plebiscytu Mistrzowie Smaku 2019 w kategorii Kucharz Roku. Dalsza część tekstu poniżej.

Vasil Gureshidze (Bistro Granat)

W Gruzji zajmował się aktorstwem, a po przyjeździe do Polski odkrył w sobie miłość do gotowania. Jak sam przyznaje, wiele musiał się nauczyć, ale ambicja nie pozwoliła mu osiąść na laurach. Jego przepisy nie pochodzą wcale z dawnych książek kucharskich, a z rodzinnego doświadczenia - pomogli mi Gruzini, którzy mieli wtedy w Polsce restauracje. Kuchnia jest dla mnie wszystkim. Otworzyłem restauracje, która jest dla mnie jak teatr.
Jestem reżyserem, aktorem, scenariuszem. Zrobić danie, to jak zagrać rolę. Jeśli ludziom smakuje, to tak, jakby bili brawo
— przyznaje Vasil Gureshidze, właściciel i szef kuchni Bistra Granat, który inspiracje czerpie wprost… z babcinych przepisów.

Daniel Dudziński (Dzikie Pola)

Szef Kuchni Dzikich Pól serwuje dania nowoczesnej kuchni polskiej. Jak sam przyznaje, jego ulubionym daniem jest tradycyjna polska golonka w ciemnym piwie. - Głównie podajemy kuchnię polską w nowym wydaniu. Można to nazwać kuchnią fusion. Praktycznie wszystko robimy od podstaw - mówi Daniel Dudziński. Restauracja, której szefuje sama tworzy własne kiszonki czy marynaty, a Dzikie Pola stawiają na sezonowość polskich smaków. Jak twierdzi, szef kuchni Dzikich Pól, klienci najchętniej zamawiają tatar ze świecy wołowej - to rzadko używane do tatara mięso, przymostkowa wołowiny. Jest równie delikatna, co polędwica - mówi Daniel Dudziński.

Szymon Szuba (Il Gusto dei Fiori)

Numer jeden na liście to Szymon Szuba. Jak twierdzi, gotowanie stanowiło jego pasję od najmłodszych lat. Jego specjalność to kuchnia włoska, a uwielbia szczególnie owoce morza, choć na takich daniach jego zdolności kulinarne się nie kończą - staram się poświęcać pracy z pełną pasją i z pełnym zaangażowaniem. Pasjonuje się również kuchnią wegańską, robieniem dań z warzyw i owoców. Pracuję też nad nowym projektem kulinarnym - live cooking.
Jak przyznaje szef kuchni, informacja o tym, że został zgłoszony do plebiscytu przyszła do niego niespodziewanie. - jestem bardzo zaskoczony, jest mi bardzo miło. Dostałem informacje o tym, że zgłosili mnie klienci. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy mnie w tym plebiscycie popierają i na mnie głosowali - mówi Szymon Szuba.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto