Badania wykazały, że dzieci, które otrzymują warzywa z jakimś lubianym przez nie dodatkiem, chętniej sięgają po takie zdrowe przekąski. Dip czy pasta podana wraz z warzywem to zachęta i urozmaicenie „nudnych” według większości dzieci warzyw. Maluchy, które dostawały takie posiłki, potrafiły zjeść 2 razy więcej warzyw od rówieśników, których rodzice postawili na warzywa bez dodatków. Smaczne dipy i pasty można przygotować w domu na bazie jogurtu. Pasty warzywne to np. ajvar, lutenica i pinjur. Hummus zawiera natomiast więcej białka i również doskonale komponuje się z warzywami.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?