Pańska Skórka to cukierek o bardzo długiej tradycji. Pierwsze zapisy o tym smakołyku znajdujemy w „Słowniku języka polskiego” Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego z 1908 roku. Jak podają autorzy, początkowo było to lekarstwo na kaszel, sprzedawane w aptekach. Teraz skórkę możemy kupić w okolicach Wszystkich Świętych przy cmentarzach, bądź na niektórych odpustach.
Pańska Skórka - przepis
Pańska Skórka to przysmak ten jest przygotowany z ubitych na sztywno białek, cukru, wody oraz soku z cytryny i malin. Tych ostatnich dodaje się po to, by uzyskać charakterystyczny blado-różowy kolor.
Zobacz także: QUIZ: Ile wiesz o dniu Wszystkich Świętych?
Przez lata ewoluowała nazwa samego smakołyka. Na początku XX wieku cukierek był nazywany Panieńską Skórą. Nazwa ta być może wywodzi się ze skojarzenia gładkości tego wyrobu z delikatnością skóry młodych kobiet. Z czasem nazwa zmieniła nazwę na obecną. Za jeden cukierek zapłacicie w Warszawie od 1,5 zł do 3 zł.
Czytaj też: Wszystkich Świętych 2018 Warszawa. Mapy cmentarzy, groby znanych, dojazdy, autobusy, zmiany
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?